آموزش نقاشی مبتدی تا سطح حرفه ای
آموزش نقاشی مبتدی تا سطح حرفه ای در مراحل مختلف آموزشی انجام می شود. در دوره های آموزشی گروه هنری سبحان هنر جو با توجه به میزان آشنایی و مهارتی که از نقاشی دارد به آموزش این هنر می پردازد. شناخت دوره های آموزشی و انتخاب دوره مناسب نقش مهمی در پیشرفت و آموزش نفاشی دارد، گروه هنری سبحان در این مقابه به بررسی دوره های آموزشی و نحوه آموزش آن جهت هنرجویان مبتدی جهت رسیدن به سطح حرفه ای پرداخته است.
آموزش نقاشی مبتدی تا سطح حرفه ای در چند مرحله انجام می شود:
اگر آموزش هنر نقاشی را مانند ساخت یک ساختمان در نظر بگیرید، دوره های ابتدایی یا به اصطلاح پایه اهمیت بسیاری دارد. چراکه همچون پی یک ساختمان موجب قدرت و استحکام بنا می شود. هرچه شما پایه و اصول را بهتر بیاموزید در ادامه مسیر کار راحت تری خواهید داشت. طراحی پایه از چند بخش تشکیل شده است که به بررسی آن ها می پردازیم.
آشنایی و طراحی شکل و فرم:
در شروع آموزش طراحی اشکال ساده هندسی (دو بعدی و سه بعدی) اهمیت دارد و شما با شناخت آنها می توانید ترسیمات ساده و ابتدایی را انجام دهید. پس از گذشت مدتی طراحی اشکال پیچیده را خواهید آموخت، شناخت و طراحی اشکال هندسی ساده از این نظر مهم می باشد که در ترسیم سوژه های اطرافمان از آنها استفاده می کنیم. هرچه شما با ترسیم اشکال هندسی آشنایی بهتر و بیشتری داشته باشید قدرت طراحی شما بهتر خواهد شد.
ساده سازی برخی از اشکال پیچیده کمی دشوار است و نمی توان به سادگی با اشکال هندسی ساده سازی نمود. باید با تمرین و تکرار زیاد به تقویت دید و مهارت در ترسیم این اشکال پیدا نمود.
آشنایی با لبه های اشکال و ترسیم انواع آنها:
در طراحی پایه با انواع مختلفی لبه وجود دارد. در این مقاله برای ساده بودن مطلب به دو نوع از آن اشاره می کنیم که از مهم ترین آنها می باشد.
- لبه نرم
- لبه سخت
ویژگی های طراحی لبه نرم: قسمتی از جسم است که سایه آن به تدریج تغییر می کند. در این لبه سایه از روشن به تیره یا با لعکس به صورت یکنواخت و پیوسته تغییر می کند.
ویژگی های طراحی لبه سخت: لبه سخت، یک مرز بین دو جسم یا یک جسم و پس زمینه ای است که سایه آن یکباره تغییر کرده است، مانند مرز بین مداد و پس زمینه آن، یا مرز دو مداد با یکدیگر، یا لبه ای از صفحات کاغذ که روی هم قرار گرفته است.
آشنایی و شناخت انواع لبه برای هنرجوی دوره مبتدی اهمیت بسیاری دارد و می بایست با استفاده از آن جهت سایه پردازی و ایجاد سایه در نقاشی آشنا باشند تا به خوبی از آن در آثار خود استفاده نمایند.
تشخیص تیرگی و روشنایی رنگ ها در آموزش نقاشی مبتدی:
اگر در رابطه با نقاشی به صورت رنگی بخواهیم توضیح دهیم، شناخت خصوصیات روشنایی و تیرگی جزء ویژگی های رنگ است. ولی ما در این مقاله موضوع طراحی پایه و آموزش نقاشی مبتدی را بدون رنگ در نظر گرفته ایم. در طراحی ها معمولا نور و روشنایی را با رنگ سفید و تیرگی و سایه را با رنگ سیاه نشان می دهند، اما سایه های دیگری که بین روشنایی و تیرگی قرار دارند را با رنگ های مختلف باید مشخص نمود، که به خوبی نمایش دهنده تغییر تدریجی روشنایی به تیرگی باشد. در روند طراحی می بایست کنتراست مناسبی بین روشنایی و تیرگی قرار داد تا با استفاده از رنگ مناسب نمایش بهتری از موضوع در اثر ارائه نمایید. لازم به ذکر است مهارت تشخیص این رنگ ها توسط یک نقاش اهمیت بسیاری دارد.
تجربه نشان می دهد که به صورت معمول هنرجویان مبتدی از تعداد کمی واحد رنگ برای طراحی های خود استفاده می کنند. که ناشی از ترس در بکار گیری رنگ ها می باشد و این امر با تمرین فراوان و مشاهده قابل برطرف شدن می باشد. هنرجو برای موفقیت در کار خود ملزم است که این تردید و ترس را از بین ببرد و با جسارت و قدرت از تمام واحد های رنگ که مشاهده می کند در طراحی خود استفاده و بکار گیری نماید.
پرسپکتیو و نمایش عمق در آموزش نقاشی مبتدی:
با توجه به اینکه محیط پیرامون ما بصورت سه بعدی است و تمامی اجسام دارای بعد می باشند. لذا در ترسیم هر جسمی که مشاهده می کنیم باید فاصله جسم با چشم ما و دیگر اجسام دارد را مد نظر قرار دهیم، از آنجایی که ما در ترسیمات خود از کاغذ که دارای یک سطح صاف و تخت است استفاده می کنیم نمی توان آنچه که چشم به صورت تصویر مشاهده می کند به همان صورت در کاغذ پیاده سازی کنیم، لذا برای نمایش آن مفهوم پرسپکتیو یا نمایش عمق بیان و مطرح می شود.
با توجه به این چهار مفهوم بالا که جزء اصول اساسی طراحی پایه می باشند. دو مبحث دیگر اهمیت پیدا می کند که برای آموزش بهتر و حرفه ای نقاشی باید به آن توجه نمود. این دو مفهوم بیشتر تحت عنوان مفاهیم کاربردی نقاشی می شناسند و از آن بهره می برند، لذا بسته به نوع و شاخه ای که هنر جو انتخاب می کند استفاده از آن اهمیت پیدا کرده و جنبه کاربردی خود را نشان می دهد
مفاهیم کاربردی در نقاشی چیست:
- ترکیب بندی (کمپوزیسیون)
- تئوری رنگ
ما این دو مفهوم نقاشی را به این دلیل به صورت مجزا از آن چهار اصل معرفی نمودیم چرا که میزان تسلط و اشرافیت هنرجو، بسته به نوع هدف و موضوع انتخابی در نقاشی متفاوت خواهد بود. مثلاً هنرجویی که به آموزش دوره سیاه قلم می پردازد، به تئوری رنگ و ترکیب بندی ارتباط مستقیم و چندانی ندارد پس لزومی به آشنایی با این مفاهیم ندارد. اما هنرجویی که در حال یادگیری و آموزش یکی از دوره های نقاشی با آبرنگ یا مداد رنگی است در مراحل آموزش حرفه ای و نیمه پیشرفته به هر دو این مفاهیم نیاز خواهد داشت و ملزم به یادگیری و آشنایی با آن می باشد.
در ادامه به تعریف این مفاهیم پرداخته ایم که لازم به ذکر است بیان این دو مفهوم به صورت خلاصه دشوار است اما تلاش خود را نموده ایم که تا جای ممکن آن را به صورت خلاصه بیان کنیم که از بیان اصل آن قافل نشیوم.
مفهوم ترکیب بندی (کمپوزیسیون):
اصطلاح ترکیب بندی در هنر نقاشی به معنی قرار دادن سوژه و موضوع اصلی نقاشی در قسمتی از کادر نقاشی است. که با تنظیم باقی عناصر و سوژه ها در کنار آن به صورتی که بین تمام عناصر وحدت و تعادل برقرار باشد. در واقع یک اثر نقاشی باید از نظر وزنی دارای تعادل و قرینگی باشد به صورتی که سوژه اصلی اثر نظر بیننده را به خود جلب کند. در صورتی که ترکیب بندی به صورت درست انجام نشود، عناصر به صورت جدا از هم دیده می شوند و هیچ تمرکز و توجهی به سوژه اصلی نخواهد بود و ممکن است از نظر وزنی نیز بخشی از کادر نقاشی نامتناسب و نامتقارن دیده شود.
در آموزش کودکان با توجه به اینکه بصورت ذاتی این بحث را به خوبی درک می کنند، اغلب در نقاشی های خود ترکیب بندی مناسبی به کار می برند اما به گذشت زمان به دلیل اینکه دید ما جزئی نگر می شود، اگر تمرین خوب و مناسبی نداشته باشیم ترکیب بندی های که در نقاشی ها ایجاد می کنیم خوب نخواهد بود. این نکته را به یاد داشته باشید که ترکیب بندی بر اساس رنگ و میزان تیرگی و روشنایی صورت می گیرد و تنها بر اساس شکل موضوع نقاشی نیست.
مفهوم تئوری رنگ:
تئوری رنگ در واقع مجموعه ای از مفاهیم است که بر اساس ذات و تاثیری که رنگ بر بیننده بر جای می گذارد، در ترکیب رنگ ها با یکدیگر و یا کنار هم قرار گرفتن آنها تعیین می شود. تا نقاش در بکارگیری رنگ ها از این تکنیک کمک بگیرند. اصطلاحات و مفاهیم چون ترکیب بندی رنگ، دایره رنگی، عمق نمایی رنگ، کنتراست رنگ، خصوصیات و ویژگی رنگ و… از جمله این اصلاحات می باشد که با شناخت و علم به آن در نقاشی و خلق آثار به ما کمک خواهد نمود.همچنین هنرجویان آموزش نقاشی مبتدی با شناخت این مبحث به خوبی در نقاشی پیشرفتخواهند نمود.
روشنایی و تیرگی از خصوصیات رنگ به شمار می رود که با شناخت بهتر این خصوصیات و بکار گیری آنها در جایگاه مناسب می توان آثار خود را به بهترین شکل به بیننده نمایش دهید. در ادامه به بررسی برخی از خصوصیات رنگ می پردازیم که مطالعه آن جهت هنرجویان مبتدی و حرفه ای توصیه می شود.
خصوصیات و ویژگی های رنگ جهت آموزش نقاشی مبتدی:
- روشنایی و تیرگی
- فام یا ته رنگ
- خلوص رنگ
تیرگی و روشنایی رنگ: ویژگی روشنایی و تیرگی در رنگ ها با مفهوم اصلی آن تفاوتی ندارد ولی لازم می باشد که ما بصورت چشمی رنگ ها را از این نظر با هم مقایسه کنیم، مثلاً در بین رنگ ها، رنگ زرد جزء روشن ترین رنگ می باشد.
فام رنگ: از ویژگی های اصلی هر رنگ به شمار می رود. فام رنگ نشان دهنده این است که یک رنگ در چه جایگاهی از رنگ های اصلی قرار دارد به عبارت دیگر درجه رنگین بودن رنگ ها را نسبت به رنگ های اصلی مشخص می کند. البته لازم به ذکر است که فام اصلی رنگ هایی هستند که از ترکیب با رنگ های دیگر ساخته نشده اند مانند سه رنگ زرد و قرمز و آبی و سایر رنگ های در دسته بعدی فام رنگ قرار می گیرند.
خلوص رنگ: خلوص رنگ، مقدار اشباع یک رنگ است که در خالص ترین و ناب ترین حالت خود نشان می دهد. برای مثال رنگ قرمز خالص که با هیچ رنگ دیگری مخلوط نشده است در خالص ترین حالت رنگ قرمز دیده می شود. به صورت معمول خلوص یک رنگ در مقایسه با درجات دیگر آن رنگ که با رنگ سیاه و سفید یا رنگ های دیگری مخلوط شده باشد مشخص می شود. در واقع خلوص یک رنگ در صورت ترکیب با رنگ های سیاه و سفید کاسته می شود.
هنرجویان بعد از طی دوره طراحی پایه می بایست یک یا چند موضوع جهت آموزش طراحی حرفه ای، بر اساس علاقه و تمایل خود انتخاب کنند تا پس از طی دوره های لازم به توانمندی در آن سبک برسند.
انواع تکنیک های مهم نقاشی:
تکنیک های نقاشی بسیار گسترده هستند، معمولاً این تکنیک ها به صورت بومی، خلاقانه و خود ساخته می باشند البته تکنیک هایی هستند که از ترکیب چند تکنیک ایجاد شده باشند. این تکنیک ها را به دو دسته اصلی مدیا خشک و خیس تقسیم بندی می کنند؛
در اینجا به پرکاربرد ترین تکنیک ها اشاره می کنیم که دوره های آموزش آن توسط گروه آموزشی سبحان تهیه و قابل خریداری و مشاهده می باشد.
تکنیک های مدیا خشک:
- نقاشی سیاه قلم
- نقاشی مداد رنگی
- نقاشی پاستل
تکنیک های مدیا خیس:
- نقاشی آبرنگ، آب مرکب و گواش
- نقاشی رنگ روغن و اکریلیک
در آموزش نقاشی به ویژه آموزش مبتدی تقویت ذهن جهت طراحی های ذهنی و مفهومی بسیار مهم است. در طراحی های ذهنی هنرجو باید موضوعات مختلف را مشاهده و به حافظه خود بسپارد و با گذشت زمان به صورت مکرر در ذهن خود مورد پردازش و تجزیه و تحلیل قرار دهد. طراحی چهره، فیگور، آناتومی و … از جمله تکنیک هایی هستند که به تقویت این امر می پردازد. تمرین هایی چون ترسیم کاریکاتور و کارتون به منظور تقویت طراحی ذهنی به این مهارت کمک می کند. هنرجو باید به صورت مداوم به صورت عملی طراحی انجام دهد.
گروه هنری سبحان جهت تقویت این امر اقدام به تهیه دوره آموزش کاریکاتور نموده است که شما می توانید با ورود به قسمت دوره های آموزشی دوره کاریکاتور را تهیه و از آموزش های آن استفاده کافی را ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید