انواع نقاشی چهره و تکنیک های طراحی چهره
انواع نقاشی چهره را با تمرین و مطالعه در رابطه با آن می توان شناخت. آشنایی با این موضوع در روند آموزش و طراحی آن بسیار مهم است. شما با آشنایی آن ها در طراحی خود می توانید به خوبی چهره را ترسیم کنید. ما در این مقاله تلاش نموده ایم شما را با انواع طراحی چهره آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
آشنایی با انواع نقاشی چهره:
در این سبک از نقاشی که با عنوان نقاشی پرتره و یا نقاشی چهره شما به ترسیم چهره فرد می پردازید. حال در این طراحی ممکن است که از روی عکس صورت گیرد و یا از چهره خود شخص در همان زمان طراحی صورت گیرد. امروزه بیشتر نقاشی از روی تصویر رایج است که به راحتی و بدون درگیر کردن نفر (سوژه) صورت می گیرد. نقاش می توان در هر مکان و زمان به نقاشی به پردازد.
طراحی چهره انواع متفاوتی دارد و به یک شکل طراحی نمی شود. در ترسیم چهره چگونگی قرار گرفتن فرد و افراد در کنار هم و همچنین زاویه چهره مورد نظر اهمیت دارد. از همین رو تمام زوایا، نحوه چیدمان و ابعاد سوژه را قبل از ترسیم بررسی و به بهترین شکل ممکن آن را قرار می دهید. البته این موضوع درصورتی است که شما می خواهید الگوی مناسب نقاشی چهره را ایجاد کنید در غیر این صورت باید با توجه به این مهم تصویر مورد نظر را انتخاب کنید.
نتیجه ویژگی های قرار گیری سوژه این می شود که هنرمند خود را در ابزار و سطح نقاشی که مورد استفاده قرار خواهد داد آماده می کند تا به بهترین شکل ممکن طرح را به انجام برساند. برخی از حالات مهم در طراحی چهره به صورت زیر می باشد که به بررسی هر کدام پرداخته ایم.
طراحی چهره تمام قد (Full Length):
همانطور که از نام آن مشخص است در این نوع طراحی چهره به صورت تمام قد یعنی از سر تا انگشت پا کشیده می شود. زمانی که قصد دارید علاوه بر سوژه مناظر پشت سوژه را نیز ترسیم کنید از این نوع طراحی استفاده می کند. بنابراین طراحی های تمام قد جزئیات و رنگ بندی بالایی (در صورت استفاده از تکنیک های رنکی) همراه خود دارند که موجب تنوع بیشتری نسبت به سایر نوع های طراحی چهره است. این سبک طراحی چهره در قرن های ۱۷ و ۱۸ میلادی در بین کشور های اروپایی به ویژه اشرافیان رواج داشت. آنها حالت ایستادن در نقاشی را نشان دهنده اجتماعی بودن می دانستند و به همین دلیل برای نشان دادن این مهم بیشتر به این سبک به نقاشی چهره می پرداختند.
از دیگر دلایل پر طرفداری طراحی چهره قدی، زیبایی بخشیدن به اثر است موجب علاقه افراد به این سبک شده است. با توجه به جلوه های کاربردی زن ها را زیبا تر و همچنین مردان را با ویژگی های مردانه و خصلت های آن ترسیم می نمودند. یکی از معروف ترین تابلو های کشیده شده این سبک از طراحی چهره، پرتره ایی است که توسط ایلیا ریپن (Ilya Repin) از نویسنده معروف لئو تولستوی کشیده شده نام برد. بنابراین این نوع نقاشی زمانی بکار گرفته میشود که شما قصد نمایش میزان اهمیت فرد و یا سایر خصوصیات از فرد را داشته باشید.
اگر به دنبال آموزش نقاشی به خصوص نقاشی چهره هستید می توانید در دوره های حضوری و غیر حضوری گروه هنری سبحان شرکت کنید. برای شرکت در دروه های حضوری باید از راه های ارتباطی با همکاران ما تماس گرفته و از شرایط و زمان برگزاری کلاس های حضوری اطلاعات لازم را کسب کنید. اگر قصد شرکت در دوره های غیر حضوری دارید می توانید با ورود به قسمت فروشگاه از دوره های آموزشی دیدن کنید. دو قسمت فیلم آموزش نقاشی هر دوره به صورت رایگان قابل مشاهده می باشد و شما می توانید پس از دیدن این دوره ها اقدام به تهیه دوره مورد نظر خود نمایید.
طراحی چهره نیم تنه (Half Length):
در ادامه انواع نقاشی چهره به طراحی چهره نیم تنه می پردازیم. در نقاشی نیم تنه، به ترسیم نیم تنه بالایی فرد پرداخته می شود. این سبک یکی از محبوب ترین پرتره های رایج می باشد که بسیاری از هنرمندان به طراحی می پردازند. در این شکل از طراحی سوژه می تواند بصورت نشسته و یا ایستاده قرار بگیرد. نقاش چیزی به زمینه اضافه نمی کند و معمولا پشت زمینه نقاشی سیاه و یا تک رنگ می باشد. این نوع طراحی چهره بر روی چهره افراد تمرکز دارد. مخاطب با دیدن اثر به حدس زدن خلق و خوی چهره کشیده شده می پردازد و خود را در شناسایی آن به چالش می کشد.
طراحی چهره به صورت سه چهارم قد (Three-quarter Length):
این نوع نقاشی ترکیبی از پرتره تمام قد و نیم تنه است. معمولا نقاش تصویر سوژه را تا زانوی آن ترسیم می کند. نحوه ایستادن و عناصر پیرامون در این نوع طراحی اهمیت بسزایی دارند. در این طراحی به دلیل اینکه تصویر فرد به صورت تمام قد نیست از محبوبیت کمتری برخودار است، ولی نقاشان بسیاری از گذشته تا به حال این نوع طراحی را مورد استفاده قرار داده اند.
با توجه به اینکه نقاشی چهره موضوع اصلی چهره فرد می باشد اما برای زیبایی و تاثیر گذاری در اثر، بکار گیری محیط پیرامون و همچنین حالات فردی (ایستاده و نشسته بودن) سوژه می تواند کمک خوبی باشد. به همین دلیل بیشتر نقاشان از این حالات در اثر خود استفاده می کنند تا علاوه بر زیبایی اثر و چهره فرد خود را نیز در ترسیم به چالش بکشند و مهارت خود را در طراحی به نمایش بگذارند.
طراحی کیت-کت (Kit-Cat) از دیگر انواع نقاشی چهره:
در طراحی چهره مجموعه ای از ترسیم های سوژه به صورت نیم تنه را کیت –کت می گویند. این طرح ها تنها در یک مشخصه با هم متفاوت هستند و آن هم این است که در این نوع نقاشی باید دست شخص نمایش داده شود تعداد کار هایی که با این نوع روش انجام می شود به مراتب از بقیه سبک ها کمتر است. نامگذاری این نوع پرتره از کلاب کیت-کت لندن گرفته شده است. در این کلاب افراد سرشناس همچون نوسندگان و چهره های مشهور و معروف حضور داشت که یک گروه کوچک را تشکیل میداد.
از آن پس نقاشی های چهره که دست شخص در آن مشخص بود به نام پرتره های کیت-کت معروف شد. از معروف ترین این تابلو ها می توان به تابلو مونالیزا از لئوناردو داوینچی اشاره نمود که جزء نمونه های بی نظیر این نوع نقاشی است اشاره نمود.
نقاشی چهره از سر و شانه (Bust):
همانطور که از نام این سبک مشخص است در آن بیشتر تمرکز بر روی سر و شانه فرد است. نقاشی های سر و گردن نسخه فشرده شده از نقاشی های نیم تنه هستند. همانند تصاویری که از شخص گرفته می شود (عکس های پرسنلی) در این نقاشی نیز به همان صورت به ترسیم چهره می پردازد و توجه بیشتر بر روی چهره است تا باقی قسمت های بدن و عناصر پس زمینه. از آثاری که در این زمینه تولید شده است می توان به اثر ترسیم شده از وینسنت ونگوگ اشاره نمود که او به پرتره از خود را نقاشی نموده است.
نقاشی مینیاتور چهره
این نوع نقاشی چهره از نظر ابعاد سطح نقاشی با دیگر پرتره ها متفاوت است. هنرمند در این سبک می تواند به صورت تمام قد، نیم تنه و یا سه چهارم به ترسیم بپردازد. در این نوع نقاشی چهره با توجه به اینکه سایز نقاشی بسیار کوچک است بیشتر به ترسیم تصاویر نیم تنه و سر و شانه می پرداختند تا به راحتی قسمت های اصلی چهره مشخص باشد.
تصاویر حاصل از این نوع پرتره را در گذشته در زینت آلاتی همچون آویز ، حلقه و یا درپوش ساعت های جیبی استفاده می شد. از برجسته ترین هنرمندان این سبک می توان به برادران لیمبرگ که در قرن چهاردهم به فعالیت می پرداختند اشاره نمود. گرچه آنها بیشتر در خلق نقاشی های کوچک برای نسخ خطی فعال بودند اما در میان آثارشان مینیاتور پرتره نیز دیده می شود. این نقاشی ها معمولا در ابعادی حدود دو الی سه اینچ (۵ تا ۷٫۵ سانتی متر) ترسیم می شوند، البته قابل ذکر است که با توجه به هدف و ایده نقاش این ابعاد ممکن است تغییر کند.
انواع نقاشی چهره با توجه به تعداد افراد:
در نقاشی چهره اینکه شما چند نفر را ترسیم کنید اهمیت دارد. از همین رو این نقاشی را با توجه به تعداد نفرات به شکل های زیر تقسیم بندی می کنند.
نقاشی تک چهره: در این نقاشی شما به ترسیم چهره یک فرد می پردازید. امروزه برای ترسیم چهره بیشتر از این روش استفاده می شود. گرچه پیدایش و کاربرد این نوع نقاشی در گذشته و پیش از آنکه دوربین عکاسی در دسترس عموم باشد بیشتر بوده اما امروزه برای ترسیم چهره افراد در سایز های بزرگ و به صورت یک کار هنری از نقاشی چهره تکی استفاده می کنند. البته در صورت نیاز و علاقه ترسیم چهره بیشتر از یک فرد هم صورت می گیرد.
نقاشی چهره دوتایی: اگر در طراحی چهره، چهره دو نفر را ترسیم کنید به آن نقاشی چهره دو تایی می گویند. این نوع پرتره نشان دهنده ارتباط بین دو نفر و یا مفهومی را که بین آن دو نفر وجود دارد می رساند. پرتره های دو تایی معنی و مفهوم گسترده ای نسبت به پرتره های تکی دارند. عموما نمونه هایی که به این شکل نقاشی می شوند برای نمایش رابطه بین دو طرف و احساسی که بین آنها برقرار است صورت می گیرد و بیننده با دیدن این اثر متوجه آن می شود.
نقاشی چهره خود یا خود نگاره: با توجه به نام این سبک مشخص است که در این سبک به ترسیم چهره خود می پردازید. در این سبک نقاش از چهره خود به ترسیم می پردازد. البته در زمان گذشته این سبک نقاشی بسیار رواج داشت. چرا که در آن زمان دیدن تصویر یک هنرمند که آثار زیادی را ترسیم نموده جزء چهره های محبوب بشمار می رفت و از طرفی نقاش برای اینکه مهارت خود را به نمایش بگذارد تصویر خود را ترسیم می نمود. همچنین نقاشی با این کار مهارت خود را به سایر نقاشان و هنردوستان نشان می داد. از معروف ترین آثار این سبک می توان به تابلو پرتره لئوناردو داوینچی اشاره نمود که از خودش ترسیم نموده است.
شما هنرمندان و هنرجویان عزیز می توانید برای اینکه مهارت خود را به چالش بکشید چهره خود در حالات مختلف انواع نقاشی چهره ترسیم کنید.
نقاشی چهره گروهی: در این پرتره نقاش بر روی چهره اعضای موجود در گروه تمرکز دارد و بر هیچ جزییات و یا عناصری که در تصویر موجود می باشد و باعث دیده نشدن گروه شود خودداری می کند. در این نقاشی اغلب افراد در کنار یکدیگر نشسته و یا ایستاده اند. این نوع نقاشی رابطه و یا احساسی که بین اعضای گروه در آن لحظه وجود دارد را نشان می دهد. همچنین قابل توجه است که این نوع نقاشی چهره با نقاشی از مناظری که از یک قسمت و یا دهکده به همراه افرادی که داخل آن قرار دارند کشیده می شود فرق دارد و به آن نوع نقاشی، نقاشی گروهی نمی توان گفت.
شما هنرجویان عزیز می توانید برای شروع آموزش های نقاشی و همچنین انتخاب دوره مناسب از طریق راه های ارتباطی ما با همکاران ما در محموعه هنری سبحان تماس بگیرید و اطلاعات لازم را کسب نمایید.
انواع نقاشی چهره با توجه به حالت سوژه:
در نقاشی چهره، سوژه می تواند حالات مختلفی داشته باشد که نقاش آن را ترسیم می کند ازجمله این حالات می توان به موارد زیر اشاره نمود؛
- حالت نیم رخ
- تمام رخ
- حالت چهره
- سه رخ
- حالت نیم رخ در حال حاضر کمتر در نقاشی استفاده می شود و این روز ها در عکاسی از مجرمان بیشترین کاربرد را دارد.
- حالت تمام رخ، در این حالت چهره سوژه به صورت کامل ترسیم می شود. در این نقاشی تمام تمرکز بر روی چهره است و جزئیات آن را به تصویر می کشد.
- حالت سه رخ ، این حالت بین نیم رخ و تمام رخ است. سر سوژه در جایی مابین دو حالت نیم رخ و تمام رخ قرار می گیرد.
با توجه به اینکه ترسیم چهره افراد کاری بسیار دشوار است. در ادامه مقاله ما نکاتی را در رابطه با آن جمع آوری نموده ایم که بر اساس تجربه در این کار بدست آمده است شما می توانید با مطالعه و رعایت این نکات در کار های خود به خصوص در انواع نقاشی چهره به مهارت خوبی دست پیدا کنید. با ما همراه باشید.
نکات مهم در انواع نقاشی چهره:
اولین نکته در رابطه با طراحی چهره سالمندان است. در طراحی چهره از سالمندان این نکته مهم و حائز اهمیت است که چهره آن ها نمایان گر گذشت زمان و تجارب آن ها است. به همین دلیل در ترسیم چهره آن ها با توجه به ویژگی های فیزیکی در مقایسه با افراد جوان تر ساده تر می باشد. در ترسیم افراد مسن باید توجه کنید که حالت و ژستی که انتخاب می کنید متناسب با صبر و توانمندی شما در نقاشی باشد که به راحتی آن را ترسیم کنید. توجه کنید که اگر تصویری را برای این کار انتخاب می کنید بر روی چهره سوژه، نور به صورت مستقیم و مناسب تابیده شده باشد. این تابش نور موجب مشخص شدن جزئیات و عناصر چهره می شود.
انتخاب ژست مناسب جهت طراحی چهره از دیگر نکات مهم در انواع نقاشی چهره است. در نقاشی چهره طراحی شما به سر و شانه و نیم تنه فرد متنهی می شود، اما برخی مواقع بر حسب نیاز به طراحی بازوها، سایر قیمت ها و حتی تمام بدن ختم می گردد. انتخاب سوژه مناسب برای این حالت بسته به هدف و نیاز شما متفاوت می باشد. در تصویر انتخابی ژست و حالت مدل باید طوری باشد که ویزگی های چهره را به طور واضح به شما منتقل کند.
اگر قصد دارید از سوژه به صورت همزمان نقاشی بکشید. باید در فاصله 2 متری از شخص قرار بگیرید و نور را طوری تنظیم کنید که اجزاء و عناصر چهره فرد به خوبی مشخص باشد. نسبت قرار گیری و ابعاد تصویر در سطح نقاشی نیز باید با توجه به تناسبات چهره رعایت و ترسیم گردد.
نکته دیگر در انواع نقاشی چهره، رعایت تناسب در چهره است. برای این که تناسب بین اعضای صورت را به خوبی رعایت کنید، باید با این عناصر آشنا شوید و مطالعاتی را در این رابطه انجام دهید. در ترسیم صورت ابعاد آن نباید بیش از دو سوم اندازه واقعی صورت باشد. زمانی که قصد دارید فقط سر را طراحی کنید، سطحی با ابعاد 40 در 50 سانتیمتر مناسب می باشد. اگر قصد دارید که به صورت تمام قد طراحی کنید سطح نقاشی باید در ابعاد 50 در 70 باشد. در این طراحی صورت فرد نباید در مرکز سطح نقاشی باشد.
تاثیر پوشش و لباس در طراحی چهره، لباس و پوشش درصورتی که به صورت نیم تنه و یا تمام قد می باشد بسیار تأثیر گذار بر طراحی است. لباس نه تنها نقش بسزایی در چهره فرد دارد بلکه در زیبایی آن نیز موثر است. در گذشته پوشش فرد نشان دهنده مقام و منسب او بوده است.
طراحی مو به شکل درست بسیار اهمیت دارد. از دیگر ویژگی های ظاهری فرد مو می باشد. مو نقش بسیار مهمی در طراحی چهره دارد. طراحی مو به صورت های مختلفی انجام می شود که حالت مو را به همان صورت که در فرد می باشد منتقل کند. ترسیم مو شامل قسمت هایی از صورت چون موی سر، ابرو و ریش و سبیل در مردان می شود. بافتهای مو متفاوت است و بر گرفته از صافی و زبری و … هر کدام به صورت های مختلفی ترسیم می شود.
انتخاب یک پس زمینه مناسب جهت بهتر شدن جلوه طراحی بسیار موثر است. شما می توانید پس زمینه خود تصویر و سوژه را ترسیم کنید و هم می توانید پس زمینه ای که مد نظر دارید را ترسیم کنید این امر بسته به طرح و نظر شما متفاوت ست.
اصول مهم در طراحی چهره:
در انواع نقاشی چهره آشنایی و رعایت اصول طراحی چهره کمک خوبی در کیفیت ترسیم دارد. از مهمترین اصول طراحی چهره می توان به نخوه ترسیم طرح اولیه و در ادامه به رعایت نتاسبات و فاصله عناصر چهره اشاره نمود. شما با توجه به نوع و تکنیک کاربردی سبک مورد نظر باید آگاهانه و از پیش مشخص رنگ ها را به کار ببرید و در سایه پردازی به آن توجه نمایید. طرح خود را از چندین زاویه بررسی و معایب آن را برطرف نمایید.
راه های موفقیت در طراحی چهره:
برای موفقیت در طراحی چهره می بایست با اعضای چهره به خوبی آشنا باشید و آن ها را در زوایا و ابعاد مختلف ترسیم کنید. تکنیک سیاه قلم از مهم ترین تکنیک ها و سبک هایی است که شما را در این مهم یاری می کند. شما هنرجویان اگر طراحی چهر را با این تکنیک شروع کنید در ادامه و سایر تکنیک ها نیز موفق خواهید بود. در طراحی چهره سیاه قلم با توجه به تک رنگ بودن اثر شما تمرکز بیشتری بر روی طراحی و رعایت اصول طراحی چهره خواهید داشت. از آنجایی که در تکنیک نقاشی چهره سیاه قلم سایه زنی و نمایش خطوط و همچنین تمامی جزئیات با یک رنگ نمایش داده می شود شما به خوبی با محدودیت هایی که در این تکنیک وجود دارد پخته و آموزش می بیند. شما می توانید پس از کسب مهارت در این تکنیک در سایر تکینک ها نیز به طراحی چهره بپردازید و با تجربه و شناخت خوب از این سبک طراحی موفقیت چشمگیری را بدست آورید.
دیدگاهتان را بنویسید