رنگ در نقاشی و تاثیرات روانشناختی آن
رنگ در نقاشی در آثار هنری نقش بسزایی دارد. همانطور که ایده و طرح در نقاشی مهم می باشد. انتخاب رنگ و کاربرد آن نیز دارای اهمیت است. انتخاب رنگ و به کارگیری آن موجب شکل گیری یک اثر می شود و باید در انتخاب هر رنگ دقت لازم را داشت.
ساختار و تشکل انواع رنگ:
رنگ ها از رنگدانه های بسیار ریز تهیه می شوند که به صورت غیر محلول در آب بوده و از آسیاب شدن مواد معدنی بدست می آیند. نزدیک به 300 سال پیش با کشف رنگدانه های مصنوعی شیمیایی رنگ های متنوعی ساخته و مورد استفاده قرار گرفت. انواع رنگ ها را می توان به رنگ های روغنی که به وسیله هوا خشک می شود، رنگ های آکرلیک که به صورت حلال در آب هستند که پس از خشک شدن یک لایه سخت از خود باقی می گذارد، رنگ جوهری از دیگر رنگ ها هست که به صورت حلال در آب هستند.
شما می توانید با کلیک بر روی نقاشی با رنگ روغن و نقاشی با رنگ آکریلیک وارد مقاله مورد نظر شوید و از ویژگی های نقاشی با این رنگ ها آگاه شوید.
درک ما از زیبایی به واسطه رنگ ها بسیار سریع صورت می گیرد. اگر انواع رنگ ها را بشناسیم و در محیطی قرار بگیرم رنگ ها به خوبی در نفوذ می کند و با احساسات ما ترکیب می شوند. درک رنگ ها قانون های خاص خود را دارد که معمولاً هنرمندان و نقاشان به خوبی از آن آگاه هستند و آن را به کار می گیرند. برای شناخت این قوانین می توان از قائده دایره (رنگ های مصنوعی) استفاده نمود و یا از مثال های طبیعی آن استفاده کرد. مثلاً دریا نشان از آبی بودن است، استفاده از رنگ هایی که در ناخودآگاه ذهن تاثیر می گذارد افکار و شخصیت نقاش و هنرمند خالق آن اثر را به نمایش می گذارد. بین رنگ های سرد و گرم به صورت کلی هماهنگی وجود دارد همانطور که بین رنگ های سفید و مشکی تضاد وجود دارد، رنگ های سرد و گرم نیز متضاد یکدیگر می باشند. با استفاده از رنگ می توان وزن یک شی را مشخص نمود. رنگ های روشن موجب بزرگی و سبکی یک شی و رنگ های تیره موجب کوچکی و سنگینی آن می شوند.
روانشناختی رنگ در نقاشی:
رنگ ها و کاربرد آن در نقاشی بیان کنده حالات و عمق یک اثر می باشد. مشاهده هر رنگ بر حالتی از اعصاب شما تاثیر می گذارد ممکن است شما با مشاهده رنگ های روشن و گرم ضربان قلبتان بالا برود. ا ز رنگ های گرم معمولاً برای نشان دادن یک فضای پر هیجان استفاده می شود. رنگ قرمز از جمله رنگ های گرم می باشد که به صورت سریع حرکت می کند و خیلی سریع تر از سایر رنگ ها به چشم نفوذ می کند. رنگ های گرم تحریک کنندگی بیشتری دارند و موجب شادی، روشنی و زندگی و … می شوند. اما رنگ های سرد موجب ساکن شدن، غم و اندوه و … می شوند.
نکاتی جالب در رابطه با رنگ در نقاشی
برخی از رنگ ها بر اساس نام هنرمندانی که بیشتر از آن رنگ استفاده و یا آن رنگ را ایجاد کرده اند به کار برده می شود مثلا رنگ سبزی که نقاش مشهور ایتالیایی از آن استفاده می کرد را به نام او یعنی رنگ سبز ورونر می شناسند واز این نام برای این رنگ استفاده می کنند. اما امروزه از نام شرکت و یا برند های تجاری برای این نامگذاری و مشخص کردن بعضی از رنگ ها استفاده می کنند. البته برخی از رنگ ها را بر اساس نامی که مردمان بومی منطقه استفاده می کنند نام گذاری می کنند مانند رنگ فیروزه ای که رنگی سبز آبی است استفاده می شود.
رنگ در نقاشی به عنوان یکی از عناصر اصلی معنای عمیق و درونی یک اثر را نشان می دهند. در آثار هنری هنرمندان نیز با توجه به موضوعات و ایده های آنها انتخاب رنگ متفاوت است و رنگ ها کاربدی نمادین دارند
ویژگی های رنگ ها از نظر روانشناسی و کاربرد رنگ در نقاشی
رنگ سفید:
سفید رنگی ضعیف و بی احساس است. این رنگ تحرک کمی دارد. طبق اطلاعات و بررسی های به عمل آمده افرادی که رنگ سفید را به عنوان رنگ اول خود انتخاب نمود اند باید از کمک های روانی دیگران بهره ببرند. گرچه این رنگ نماد جوانی است و بسیاری از امکانات رنگی را در خود جای داده دارای امکانات رنگی و محو کنندگی زیادی است.
رنگ زرد:
این رنگ دارای نوآوری و خلاقیت است و افرادی که به این رنگ علاقه دارند بسیار خوش سلیقه، خوش اخلاق، جذاب و پرچنب و جوش و … هستند. رنگ زرد نزدیک ترین رنگ به نور خورشید بوده و برای نمایش انعکاس و تابش نور از این رنگ استفاده می شود. میزان تابش نور را با شدت این رنگ نمایش می دهند هرچه رنگ آن ملایم تر و کم رنگ تر باشد انعکاس نور کم تر است. این رنگ بعد از رنگ قرمز دارای بیشترین توجه است و هیجان کمتری نسبت به قرمز دارد. رنگ زرد از نشانه های علاقه و اشتیاق به آزادی و همچنین هوش بالاست. این رنگ از روشن ترین رنگ ها بوده و در بعضی از ترکیابت رنگی خصوصیاتش را از دست می دهد. از رنگ زرد طلایی برای نمایش گنبد مساجد بکار گرفته می شود که به دلیل درخشش و بدون وزن بودن این رنگ را نماد آخرت، سلطنت نور و خورشید می دانند. به طور کلی این رنگ نماد نور و روشنی است و از نظر نماد نشان دهنده فهم و دانایی است مثلا شخصی را به صورت روشن تصویر می کنند که نشان از هوش و دانش اوست. زمانی که رنگ زرد را ترکیب می کنیم هرکدام از این ترکیبات نشان دهنده چیزی است مجزا یک دیگر. مثلاً اگر رنگ زرد را با قرمز ترکیب کنیم نشان از صدای زیاد و زرق و برق، شکوه و جلال است.ترکیب آن با رنگ آبی حس دفع کنندگی دارد و غریب است.
رنگ قرمز:
این رنگ از نماد های عشق و تنفر، خشونت، آتش و مظهر زیاده روی است. کسانی که به این رنگ علاقه دارند افرادی تند، سرکش، شجاع جاه طلب، خود پرست و … می باشند عده ای نیز از پذیرش انتقاد و ایراد گریزانند. این رنگ گرم است و انرژی زیادی دارد و نشان از استقامت در تصمیم گیری است. کودکان بیش از هر رنگ دیگری قرمز را می شناسند. با توجه به اینکه کودک پر انرژی و تحرک است به خوبی این رنگ را می فهمد و به آن واکنش می دهد. علاقه مندان به رنگ قرمز دو گروه اند آنهایی که حرفشان را بدون تفکر می زنند و از دنیا برای مشکلات خود شکایت ندارند.گروه دیگر آن دسته از افراد هستند که تظاهر به شجاع بودن می کنند. در این میان کسی که از رنگ قرمز خوشش نمی آید به صورت اعصبی و غمگین است. این رنگ با تمام هیجانی که دارد بسیار منعطف است و در ترکیبات رنگی فراوانی استفاده می شود. از ترکیبات این رنگ می توان به رنگ قرمز نارنجی اشاره نمود که نماد سازندگی، زندگی و هیجان می باشد این رنگ نیرویی عجیب و آتشین دارد و منعکس کننده یک عشق پر شور است. در مقابل آن رنگ قرمز ارغوانی نشان از یک عشق روحانی دارد و اتحاد قدرت های روحان و غیر روحانی است.
رنگ آبی:
رنگ آبی نشان از احساساتی بودن است و علاقه مندان به این رنگ در عین حال که بسیار آرام و سرد هستند بسیار پر انرژی و با پشتکار هستند. آنها از پس کار های خود به خوبی بر می آیند و در برخی امور اسرار آمیز عمل می کنند. به دیگران کمک می کنند وبه این کار علاقه دارند و در مقابل دیگران نیز برای آنها احترام ویژه ای قائل هستند. از دیگر ویژگی افرادی که به این رنگ علاقه دارند باهوش، مسئولیت پذیر، با ثبات و مستقل هستند. رنگ آبی حس رضایت و آرامش را منتقل می کند. این رنگ ما را به دقت در بی نهایت هدایت می کند و هر چقدر رنگ آن روشن تر شود مانند رنگ سفید به آرامشی خاموش ختم می شود. این رنگ در مقابل قرمز که بسیار پر تحرک است ساکن و شکیباست و همواره به سمت سری است و گرمای رنگ قرمز را ندارد. این رنگ همیشه در سایه قرار دارد و به صورت نا محسوس عمل می کند. این رنگ نشان از ایمان دارد که به بی انتها بودن روح اشاره می کند. اگر آبی تیره رنگ شود نشان از ترس، غم، مرگ و نابودی را به خود می گیرد، گرچه همیشه نمادی از تفکر ویژه و عالی است. مثلا در اثر شکنجه حضرت مسیح گرانوالد که مسیح را با لباسی آبی رنگ ترسیم نموده است به خوبی این امر را نشان می دهد. البته در بساری از هنرمندان رنگ آبی نشان دهنده مقاومت و صبر و برد باری می باشد.
رنگ سیاه:
این رنگ برخلاف رنگ سفید نشان از سکوتی بدون امید و آینده است. گرچه بساری از رنگ ها در ترکیب با سفید قدرت خود را از دست می دهند در ترکیب با رنگ سیاه بسیار برجسته و مشخص می شوند. این رنگ نماد غم، بی حوصلگی و بی تفاوتی و انزوا است.
به صورت کلی در علم روانشناسی امروز، رنگ یک معیار جهت شناسایی و سنجش شخصیت به کار می رود. رنگ ها بر روح و جسم افراد تاثیر می گذارند و حالات روح و روان را نشان می دهند. در زمینه هنر نیز رنگ ها ابزار پر قدرتی برای نمایش حالات درونی اثر و هنرمند می باشند. همچنین با توجه به گرم و سرد بودن حالات مختلفی را به بیینده اثر منتقل می کنند. با توجه به کاربرد رنگ در نقاشی و با استفاده از ویژگی های هر رنگ می توان حس مورد نظر را در اثر ایجاد و آن را به ببینده منتقل نمود.
دیدگاهتان را بنویسید