موضوع نقاشی کودکان و انتخاب ایده مناسب برای نقاشی
موضوع نقاشی کودکان تاثیر بسیاری در آموزش آنها دارد. با انتخاب موضوع مناسب می توانید در رشد و شکل گیری آنها کمک بسیاری کنید. از این رو ما (گروه هنری سبحان) در این مقاله موضوعات مختلفی را از جهت های مهمی مورد بررسی قرار داده ایم، با ما همراه باشید.
موضوعات و تمرین هایی که کودکان انجام می دهند منجر به آموزش و آگاهی از آن مبحث می گردد. پس می توان با هدفمندی و برنامه مناسب کودکان را آموزش داد و با توجه به شرایط سنی و میزان علاقه و همچنین میزان درک موضوع مورد نظر به آنها آموزش داد. پس موضوعاتی که در آموزش نقاشی به کودک انتخاب می شود باید هدفمند باشد و در امتداد آموزش های دیگر قرار گیرد. شکل گیری کودک در این سنین بسیار سریع است و باید با دقت فراوان به آموزش آنها پرداخته شود. همین مهم سبب می شود در انتخاب موضوع نقاشی کودکان با دقت بیشتری انجام شود.
مجموعه هنری سبحان نیز در آموزش های خود که در دو دوره (آموزش نقاشی به کودکان 4 تا 9 سال و همچنن دوره آموزش نقاشی کودکان 9 تا 13 سال) تهیه شده از این موضوعات به عنوان محور اصلی آموزش استفاده نموده است. کودک شما می تواند با پرداختن به این آموزش ها و همراهی شما با کودک در این آموزش ها به خوبی مسیر رشد و پیشرفت فکری و ذهنی را طی نماید. شما می توانید برای خرید این دوره های آموزش آنلاین نقاشی به قسمت فروشگاه وارد شده و پس از دیدن فیلم آموزش نقاشی رایگان کودک، دوره را خریداری نمایید و از آموزش های آن بهرهمند شوید.
اهداف اصلی در انتخاب موضوع نقاشی کودکان :
در آموزش کودکان باید با توجه به هدف هایی که در آموزش و شکل گیری آنها اهمیت دارد پیش برده شود. موضوعات انتخابی در آموزش نقاشی کودکان با منظور و هدف خاصی است. از جمه این اهداف در انتخاب موضوع نقاشی کودک می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- انتخاب موضوع نقاشی کودکان با هدف روانشناسی
- انتخاب موضوع نقاشی کودکان با هدف رشد و پرورش ذهن و خلاقیت کودک
- انتخاب موضوع نقاشی کودکان با هدف آموزش و بالا بردن سطح آگاهی
انتخاب موضوع نقاشی کودکان با هدف روانشناسی:
در علم روز دنیا بسیاری از روانشناسان به کمک نحوه نقاشی کودکان به روحیات و ویژگی های درونی آنها پی می برند. از جمله این موضوعات می توان به ترسیم موضوعاتی مانند خانواده، خانه، درخت، آدمک و … اشاره نمود. این تحلیل ها در آموزش های حضوری با احتیاط و بررسی های دقیق صورت می گیرد و به خانواده آنها اطلاع داده می شود. البته ما در این مقاله به بررسی برخی از این موارد پرداخته ایم که می توانید با مطالعه آن ها از این موضوعات آگاه شوید.
انتخاب موضوع نقاشی کودکان با هدف پرورش ذهن و خلاقیت:
آن دسته از فعالیت هایی هنری که جزء فعالیت خلاقانه شناخته شده اند را می توان به عنوان موضوعاتی جهت ترسیم در نقاشی انتخاب نمود. موضوعاتی که معمولا به صورت غیر معمول شناخته می شوند، دقیقا موضوعاتی هستند که ذهن کودک را وادار به فعالیت و جست و جو بیشتر می کند. این موضوعات سبب می شود کودک تصوراتی کاملاً نو و جدید را در ذهن خود پرورش دهد. از جمله این مضوعات می توان به آدم های عجیب و غریب که دارای تنه انسانی ولی به جای سر انسان داری شکلی فضایی هستند و یا تصویری ترکیب شده از حیوان و انسان (انسانی دارای پاهای حیوانی و یا از این قبیل اشکال)، یا به جای دو دست دارای شش دست است، حیوانات عجیب و غریب، موجودات فضایی و … اشاره نمود که موجب پرورش تخیلات و خلاقیت کودکان می شود.
انتخاب موضوع نقاشی کودکان با هدف آموزش و افزایش سطح دانش و آگاهی کودکان :
از دیگر مباحثی که موجب افزایش سطح آگاهی و شناخت کودکان می شود، آشنایی با چهره ها و شخصیت های تاریخی است. همچنین بحث و گفت و گو در رابطه با مباحث علمی و ترسیم موضوعاتی که قابل ترسیم باشد کمک بسیار خوبی در رشد سطح دانش و آگاهی کودکان می شود. نقاشی جزء ان دسته از کار هایی است که نقش خوبی در حافظه می گذارد و کودکان با آشنایی این شخصیت ها و مباحث و ترسیم آنها موجب ماندگاری آن در ذهن خود می شوند.
كودك زمانی که به نقاشی می پردازد با تمام وجود و شخصيت ذهنی و عاطفي خود این کار را انجام می دهد. در این قسمت به بررسی برخی از موضوعات از نظر ویژگی های آموزشی، خلاقیت و روانشناسی پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
موضوع آدمك:
در نقاشي آدمک، اگر تصویر در ابعاد معمولي باشد، ميتوان گفت كودك سازگار است. اما اگر آدمك كوچك و یا در قسمت کناری صفحه ترسیم شود نشانه خجالتی و گوشه گير بودن کودک است. اگر آدمك نقاشی شده بزرگ تر از ابعاد معمول باشد نشانه اختلالات عاطفی در کودک است. گاهاً ممکن است کودک در ترسیم یک آدمک از نقاشی نمودن برخی از قسمت های بدن آن خودداری کند و یا به شکلی دیگر ترسیم کند که آن ممکن است با توجه به شرایط سنی او صورت گیرد.
موضوع خانه در نقاشی:
از ایده نقاشی کودکان ترسیم خانه می باشد، خانه نمادی از پناه و خانواده است. برخی از کودکان به خانه علاقه دارند و برخی از آن متنفر هستند. اگر خانه ترسیمی آنها دلباز و دارای حیاطی پر از گل و همچنین درب و پنجره و دودکش نیز داشته باشد نشان از علاقه به خانه خانواده در آن ها می باشد. اگر خانه را به صورت یک قلعه و قصر ترسیم کند نشان از این است که خانه پناهگاهی مطلوب برای کودک است. اگر خانه بسیار کوچک و به شکل یک زندان ترسیم شد نشان ازمشکلات درونی و ناسازگاری در خانواده است. همچنین برخی از کودکان در کنار خانه به نقاشی دریا به همراه موج، ابر، خورشید و کوه و پرندگان می پردازند که نشان از تخیل و خلاقیت آنها دارد.
گاها ممکن است از ترسیم درب و پنجره خوددرای کنندکه این امر در سنین مختلف نشان دهنده موضوعات مختلفی است. مثلاً در سنین 5 تا 8 سالگی نشان از خجالتی بودن و در سنین 8 سال به بالا نشان از تنهایی کودک دارد.
نقاشی درخت:
در ترسیم درخت بستگی دارد که موضوع ترسیم درخت با تمام اعضاء (ریشه، تنه، ساقه و برگ ها) باشد یا خیر. ترسیم تنه درخت به صورت بلند تا سنین 6 سالگی مشکلی ندارد وطبیعی می باشد. ترسیم درخت به صورت کوتاه و صاف نشان از جاه طلبی و بلند پروازی در کودک است. درختان صاف نشانه از رشد و یادگیری است. همچنین اگر شاخه های درخت به هر سو کشیده شده باشد نشان از کودکی است که مسائل را به خوبی درک می کند و با آنها سازگار است.
نقاشی خورشيد و ماه توسط کودک:
نقاشی خورشيد نشان دهنده امنيت، گرما، خوشحالی و قدرت و همچنین پدر است. ترسیم خورشيد به صورت كامل و درخشنده نشاندهنده كودكی است كه با پدر خود رابطه خوبی دارد. اگر خورشيد را در پشت كوه نقاشی نمود، نشان از عدم رابطه مطلوب بين كودك و پدر است. اگر در رنگ آمیزی خورشيد نیز آن را به رنگ قرمز تند يا سياه رنگ نمود، نشانه ترس و اضطراب در کودک است.
نقاشی اتومبيل:
از موضوع نقاشی کودکان ، نقاشی اتومبیل است. اگر کودک اتومبیلی ترسیم نمود که خود یا پدرش در حال رانندگی آن باشد نشانگر مسئولیت پذیری کودک و همچنین رضایت او از زندگی بیرونی خود است. اگر در این تصویر اعضای خانواده نیز در کنار او قرار داشتند میزان علاقه او به خانواده را منتقل می کند.
نقاشی حيوانات:
برخی از کودکان كارهای اشتباهی که خود انجام می دهند را در غالب حيواناتی که در حال انجام آن کار می باشند نقاشی ميكشند. اگر كودكی حيوانی درنده را ترسیم نمود، نشان از تند خويي و خشونت در او دارد.
ترسیم خطوط:
نحوه ترسیم خط در کودک می تواند نشان دهنده غم و شادي، عصبانيت در او باشد. این خطوط بر حسب ضخامت، نوع خط (خط چین و یا خط پیوسته)، عمودی، افقی، زاويه دار و مارپيچ بودن حالات کودک را بیان می کند. زمانی که کودک حس شادی و راحتی دارد، خط ترسیمی مشخص تر و بلند تر است. هنگام عصبانيت این خطوط فشرده تر و كوتاه تر و پر رنگ تر ميشود. در زمان پرخاشگری، خط ها قطعه قطعه و پيچيده به صورت محکم و با فشار ترسیم می شوند.
نحوه نقاشی فضا و محیط:
چگونگی نقاشی فضا در نقاشی کودکان اهميت بسیاری دارد. كودكاني كه متناسب با ابعاد كاغذ نقاشي ميكنند، كودكاني هستند كه آرامش دارند. اگر نقاشي او از كادر يا سطح كاغذ خارج شود، نشان از بي اعتمادی به خود و یا کمبود محبت است. اگر نقاشی را در قسمت های مختلفی از کاغذ انجام دهد نشان دهنده حالات مختلفی است، مثلا اگر در گوشه کاغذ ترسیم بکشد نشان از خجالتی بودن، اگر در قسمت بالایی کاغذ ترسیم کند نشان از اعتماد به نفس در کودک است.
نکات مهم در نقاشی کودک:
- انتخاب موضوع نقاشی کودکان اهمیت فراوانی دارد چراکه نقاشی در کودک موجب تخلیه احساسات او می شود و شما والدین می توانید به حالات و ویژگی های درونی کودک خود پی ببرید.
- اگر در حین رنگ آمیزی قسمت های مختلف از نقاشی کودک به خط خطی کردن بپردازد نشان از وجود مشكلات عاطفی و دلهره در او است.
- تمام موارد در رابطه با موضوعات نقاشی زمانی صدق می کند که کودک به صورت ذهنی به ترسیم آن موضوعات بپردازد و قصد کشیدن از روی الگوی خاصی نباشد.
- در آموزش نقاشی کودکان مسئله رنگ آمیزی بسیار مهم است. شما می توانید برای رشد کودکان خود از نقاشی های آماده که رنگ آمیزی نشده اند استفاده کنید و بر رنگ آمیزی کودکان خود نظارت کنید. این کار موجب آشنایی کودکان با رنگ ها می شود و در ادامه روند آموزش نقاشی به آنها کمک بسیاری می کند.
دیدگاهتان را بنویسید