نقاشی آبرنگ و نکات مهم این تکنیک در نقاشی
نقاشی آبرنگ از جمله تکنیک های قدیمی نقاشی است. در این تکنیک با استفاده از آب و مواد رنگی شیمیایی به نقاشی و ترسیم پرداخته می شود. با توجه به همین امر لوازم مورد استفاده در این سبک با سایر تکنیک ها متفاوت است و از لوازم خاصی در این تکنیک بکار گرفته می شود. ما در گروه هنری سبحان در این مقاله تلاش نموده ایم تا شما را با این سبک و نکات کلیدی آن آشنا کنیم.
پیدایش آبرنگ :
نقاشی با آبرنگ از قدمتی کهن برخور دار است. ابتدایی ترین آثار بدست آمده از این سبک، نقاشی های داخل غار ها می باشد. ابزار نقاشی در گذشته به شکل امروزی نبوده و از ترکیبات خاصی برای آن استفاده می نمودند. در اواخر قرن 18 میلادی از ترکیب رنگدانه و مایع چسبناک (مخلوط آب و شکر، شیره گیاهان، عسل و …) جهت نقاشی مورد استفاده قرار می گرفت.
این سبک در دوره های مختلف هنری فراز و نشیب هایی داشته است. آلبرشت دورر از نقاشان آلمانی است که در زمینه نقاشی آبرنگ مناظر، گیاهان و حیوانات به نقاشی می پرداخت. او به همراه نقاش آلمانی هانس بویل عنوان نخستین توسعه دهندگان این سبک در دوران رنسانس فعالیت نمودند.
تکنیک ها و ترفند های نقاشی با آبرنگ:
در نقاشی آبرنگ تکنیک های مختلفی وجود دارد که با توجه به نوع و موضوع آن متفاوت است. به صورت کلی روش های آن به چهار دسته ، تکنیک خیس بر روی خیس (استفاده از سطح خیس و قلم موی خیس)، تکنیک خشک بر روی خشک (استفادها از کاغذی که سطح آن خشک است و قلمو به اندازه ای مرطوب است که فقط بتواند رنگ را برروی سطح کاغذ قرار دهد) ، تکنیک خیس بر روی خشک (استفاده از سطحی خشک و قلموی خیس) و خشک در خیس (در این روش قلمو با رطوبت رنگ بر روی سطح خیس کاغذ قرار می گیرد) تقسیم می شود.
در نقاشی با آبرنگ جهت بهبود عملکرد و پیشگیری از خطاهای رایج از ترفند های مختلفی استفاده می شود. این ترفند ها به خوبی به شما هنر جوی عزیز کمک می کند تا آثار ترسیمی را با کیفیت مطلوب به پایان برسانید و از تکرار بیش از حد اشتباهات جلوگیری کنید گرچه شما اشتباهات خاص خود را خواهید داشت.
ترفند نمک در آبرنگ از طرفند های رایج و پر کاربرد این تکنیک است. در این روش نمک بر روی سطح خیس ریخته و پس از خشک شدن آن شاهد بافت خاصی در آن قسمت خواهید بود.
ترفند الکل در آبرنگ به منظور ایجاد روشنایی بیشتر در اثر استفاده می شود. آبرنگ در مواجه با الکل میل به فرار دارد و بسیاری از هنرمندان زمانی که در رنگ آمیزی یک قسمت بیش از حد رنگ به کار می برند به واسطه این ترفند رنگ مورد نظر را اصلاح می کنند. در این روش می توانید بجای الکل از محلول های سفید کننده نیز استفاده کنید. سفیدی و روشنی ایجاد شده توسط مایع سفید کننده متفات است اما به دلیل وجود عوارض در مواد بکار رفته در محلول های سفید کننده استفاده از آن پیشنهاد نمی شود.
ترفند پلاستیک در آبرنگ، اگر می خواهید یک بافت بر روی اثر خود ایجاد کنید می توانید یک پلاستیک نازک را در بر روی سطح خیس نقاشی گذاشته و پس از خشک شدن و رنگ آمیزی آن را بردارید. شما می توانید نحوه خطوط و بافت مورد نظر را با تغییر در حالت قرار گرفتن پلاستیک بر روی سطح اثر ایجاد کنید.
ترفند خراشیدن از جمله روش هایی است که علاوه بر آبرنگ در تکنیک هایی چون سیاه قلم و مداد رنگی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش همانند تکنیک های قبل با خراشیدن توسط کاتر یا سوزن و یا سایر لوازم دیگر بافتی خاص بر روی اثر ایجاد می کنیم. روش های دیگری نیز برای ایجاد بافت بکار گرفته می شوند مانند اسپر کردن رنگ بر روی سطح کار، این روش بافتی متفاوت به شما ارائه می دهد در واقع برای رسیدن به هر نوع بافت روش خاصی وجود دارد که به وسیله آن ممکن می شود.
مجموعه هنری سبحان جهت آموزش شما عزیزان اقدام به تهیه دوره های آموزش مبتدی و نیمه پیشرفته نقاشی با آبرنگ نموده است که می توانید با ورود به قسمت دوره آموزش نقاشی با آبرنگ از این دوره ها بهرهمند شوید.
لوازم و ابزار مورد نیاز تکنیک نقاشی با آبرنگ:
با توجه به این که هر تکنیک لوازم و ابزار خاص خود را لازم دارد در نقاشی با آبرنگ برای شروع نقاشی به وسایل زیر نیاز می باشد.
- مقوا و یا کاغذ گرم بالا
- دستمال کاغذی
- حداقل دو لیوان آب (یک لیوان یه منظور شستن قلم و دیگری برای ترکیب رنگ ها)
- پالت رنگ
- قلم مو
- نوار چسب (چسب کاغذی)
نکات مهم در انتخاب و استفاده از لوازم:
در انتخاب کاغذ باید دقت نمود که اگر روش های خیس بر روی آن استفاده می کنیم باید گرم آن بالا باشد تا در برابر آب مقاوم باشد و سطح آن از بین نرود. از راه هایی که موجب جذابیت نقاشی می شود خیس کردن کاغذ می باشد. در این روش کاغذ پس از خشک شدن کوچک می شود سطح آن به صورت صاف باقی می ماند.
با توجه به اینکه برند های مختلفی از قلم مو در باز موجود می باشد و هرکدام داری شکلی خاص و اندازه های مختلفی هستند و شما با توجه به نیاز و طرح از آن ها استفاده می کنید. برای شروع بهتر است از یک قلم مو معمولی و یک قلم مو گرد و همچنین از برس صاف استفاده کنید.
در انتخاب رنگ های آبرنگ باید دقت نمود و برند های ارزان قیمتی وجود دارند که از نظر کیفیت مطلوب نبوده و پس از استفاده به صورت شیری و دانه دار باقی می ماند. در مقابل رنگ های گران قیمت با کیفیت بهتر و به صورت صاف بر روی اثر باقی می ماند. برای کار هایی که می خواهد نگه دارید و از ارزش خاصی برای شما برخوردار می باشد بهتر است از رنگ های با کیفیت استفاده کنید و رنگ های ارزان قیمت را برای شروع به آموزش و کار های ابتدایی استفاده کنید.
گروه هنری سبحان در فروشگاه لوازم هنری خود ابزار های ضروری و مورد نیاز این سبک را تهیه و آماده فروش نموده است. شما هنرجویان عزیز می توانید با ورود به قسمت لوازم هنری ابزار و لوازمی که مورد نیازتان می باشد تهیه کنید و در درب منزل آن را تحویل بگیرد.
نکات مهم در طراحی با آبرنگ:
برای ایجاد بافت می توان از اسفنج و یا چسب های کاغذی استفاده نمود. در استفاده از اسفنج با آمیختن آن به رنگ و قرار دادن آن برروی سطح نقاشی بافتی خاص ایجاد می شود، همچنین در کابرد چسب نیز برای اینکه قسمتی از اثر رنگ آمیزی نشود از آن بر روی آن قسمت ایجاد می شود و می توان یه این وسیله بافت های خاص برروی نقاش خود ایجاد کنید.
با استفاده از روغن و یا موم می توانید از جذب رنگ در قسمتی که مد نظر دارید جلوگیری کنید. اما با توجه به اینکه پس از گذشت مدتی روغن باعث ایجاد لکه ها برروی سطح کاغذ می شود از این روش استفاده نمی کنند.
در نقاشی با آبرنگ باید در لایه بندی رنگ ها دقت کنید و برای رنگ آمیزی از رنگ های روشن شروع کرده و رنگ تیره باید در لایه های بالایی قرار بگیرند.
در ترکیب رنگ ها دقت کنید، ترکیب رنگی که شما بر روی پالت رنگ بدست می آورید با ترکیبی که بر روی کاغذ بدست می آورید متفاوت است و بهتر است پیش از استفاده رنگ برروی سطح رنگ مورد نظر را در پالت ایجاد کنید تا با خیالی آسوده به رنگ آمیزی به پردازید.
پیش از شروع به طراحی باید محیط آن را آماده کنید. یک میز خالی و تمیز مناسب ترین فضا می باشد و بر روی آن چند لیوان (حداقل دو لیوان) آب قرار دهید. قبل از اینکه رنگی را برروی سطج کار خود استفاده کنید آن را برروی سطحی امتجان کنید و بعد از آن استفاده کنید.
ترکیب بیش از دو رنگ حالت گل آلود ایجاد می کند و نباید بیش از دو رنگ را با هم ترکیب نمود. همچنین در هنگامی که رنگی را مخلوط می کنید بهتر است کمی بیشتر از آن مقدار که می خواهید مصرف کنید ترکیب کنید چرا که اگر رنگ تمام شود و شما به آن ترکیب نیاز داشته باشید ممکن است رنگ ترکیبی جدید مانند رنگ قبل نباشد که موجب دو رنگی در اثر شما می شود.
دیدگاهتان را بنویسید