نقاشی سیاه قلم (طراحی بافت شیشه) به همراه فیلم آموزشی
نقاشی سیاه قلم همانطور که از اسمش پیداست با استفاده از یک قلم سیاه انجام می شود. در این سبک رنگ سیاه در کنار رنگ سفید تنها رنگ های قابل استفاده در نقاشی هستند. هنرمند با تکنیک و خلاقیت خود آثار زیبایی خلق می کند.
تکنیک نقاشی سیاه قلم سابقه طولانی در ایران دارد. استقاده از واژه سیاه قلم در ایران را به زمان استاد کمال الملک نسبت داده اند. شاگردان کمال الملک با استفاده از ذغال مل که از ترکیب ذغال با پودر کربنات کلسیوم (مل) ساخته می شود در نقاشی های خود استفاده می کردند. امروزه برای نقاشی به این سبک از مداد های سیاه، کنته و ذغال استفاده می شود. آنچه شما هنرجویان و هنرمندان در این مقاله خوهید دید نحوه طراحی بافت شیشه با تکنیک سیاه قلم است.
آموزش طراحی بافت شیشه با تکنیک نقاشی سیاه قلم:
گروه هنری سبحان تلاش نموده است تا با ساخت و در دسترس قرار دادن رایگان فیلم آموزشی، شما هنر جویان عزیز را با این سبک از نقاشی آشنا سازد. امیدواریم پس از دیدن و مطالعه این مقاله اطلاعات و دانش لازم را جهت نقاشی با این تکنیک کسب کنید.
مراحل نقاشی سیاه قلم:
ابندا طرح اولیه خود را که به صورت مهره سرباز از جنس شیشه است ترسیم می کنیم.
پس از ترسیم طرح اولیه از قسمت بالایی مهره شروع به ایحاد سایه می کنیم. با توجه به اینکه بافت مدل طراحی، شیشه است باید جزئیات لازم به این متریال را ایجاد کنیم.
برای جلوگیری از پخش شدن رنگ حتماً یک کاغذ سفید را زیر درست خود قرار دهید. چراکه هنگام برخورد دست با قسمت هایی که مداد بر روی آن کشیده شده است استحکاک دست و کاغذ رنگ آن قسمت را پخش می کند و طرح شما را خراب می کند.
با توجه به تکنیک نقاشی سیاه قلم باید در ایجاد سایه با ترکیب تکنیک های مختلف این سبک سایه های مورد نظر را بر روی سطح مهر ایجاد می کنیم.
قسمت هایی از سایه را که با روش هاشور زنی ایجاد کرده ایم با انگشت کوچک دست محو می کنیم. صرفاً از انگشت کوچک نباید استفاده کرد. شما می توانید با توجه به مهارت و کنترل خود از انگشت های خود استفاده کنید و قسمت مورد نظر را به میزان لازم محو کنید.
به طور کامل مهره سرباز را سایه می زنیم و با انگشت دست سایه را محو می کنیم. قسمت هایی از مهره را که باید پر رنگ دیده شود سایه های بیشتری ایجاد می کنیم و جزئیات آنها را نمایش می دهیم.
با استفاده از پاک کن شارژی قسمت هایی که میخواهیم به صورت براق و منعکس کننده نور باشد پاک می کنیم.
در این نقاشی ما از پاک کن نوع شارژی استفاده کردیم. شما هنر جویان عزیز می توانید از پاک کن های ساده و مدادی استفاده کنید.
با استفاده از نوک ریز این پاک کن قسمت های مورد نظر را پاک می کنیم و جزئیات را بیشتر نمایش می دهیم.
قسمت هایی که خیلی سفید کردیم با استفاده از مداد نرم و شماره بالا سری B آن قسمت ها را سایه می زنیم. علاوه بر آن، قسمت های لبه ای مهره را با این مداد پر رنگ می کنیم.
دقت و صرف وقت زیاد، باعث تمیزی و بالا رفتن کیفیت کار شما می شود. پس برای بالا بردن کیفیت و تمیز بودن کار حتماً با حوصله کار را انجام دهید.
بعد از اینکه مهره ایستاده را به صورت کامل سایه زدیم به سراغ مهره بعدی که به صورت افتاده قرار دارد می رویم. مانند مهره اول بر روی این مهره هم سایه می زنیم.
اگر تمایل به پیشرفت و افزایش توان خود در نقاشی و سبک های متفاوت این هنر هستید. می توانید با ورود به قسمت دوره های آموزشی گروه هنری سبحان، قسمت های اولیه هر دوره را به صورت رایگان تماشا و پس از رضایت اقدام به خرید دوره مورد نظر خود نمایید.
ابزار مورد نیاز جهت طراحی با تکنیک سیاه قلم:
برای نقاشی سیاه قلم می توانید از قلمو، مداد مشکی، انواع مختلف مداد کنته، زغال یا پودر زغال، پاک، کاغذ پوستی، مقوای طراحی استفاده کنید.
نوع مداد مورد نیاز:
مداد را می توان با توجه به توان و کنترل خود انتخاب کنید. برای ترسیم قسمت های طرح اولیه از مداد های سری H و برای سایه زنی از مداد های سری B استفاده کنید. ما در این ویدیو آموزشی از مداد سری B3 استفاده کرده ایم.
مداد های طراحی نوع H از سری های سخت مداد هستند. مداد های سری B مداد های نرم هستند و هرچه شماره آنها بالا تر می رود نرم تر می شود و شماره های پایین آن سخت و خشک هستند. از مداد های سری B برای سایه زنی استفاده می شود.
ما در این نقاشی سیاه قلم، از مداد سری B6 برند پیکاسو برای ایجاد سایه استفاده کرده ایم. مدادی که استفاده می کنیم با نه زیاد خشک و نه زیاد نرم باشد تا به راحتی شما می توانید با توجه به نیاز خود از شماره بالا یا پایین مداد سری B استفاده کنید.
مداد های HB را معمولا برای ایجاد طرح اولیه استفاده می کنیم چرا که میزان H و B آن به یک اندازه است و خشکی و نرمی متعادلی دارد.
اگر شما می خواهید طرح اولیه خود را به گونه ای بکشید که خیلی کم رنگ باشد و در طرح کلی دیده نشود. می توانید از مداد های سری H استفاده کنید و هرچه شماره این مداد پایین تر باشد مداد خشک و کمرنگ تر خواهد بود. البته مداد سری F نیز مانند مداد های سری H برای ایجاد طرح اولیه بسیار مناسب است.
شما هنرجویان عزیز اگر قصد خرید مداد های طراحی را دارید می توانید با ورود به قسمت فروشگاه گروه هنری سبحان مداد و ابزار مورد نظر خود را تهیه کنید.
در خرید مداد الزامی به خرید سری و شماره های کامل مداد نیست. برای صرفه جویی در هزینه ها ما پیشنهاد می کنیم، اگر قصد خرید مداد سری B دارید. شماره های مداد خریداری شده خود را به صورت یکی در میان انتخاب کنید. چرا که این مداد ها با شماره های متوالی مثلا شماره 1 و 2 تغییر و نرمی خاصی با یک دیگر ندارند.
نوع پاک کن مورد نیاز:
برای پاک کردن قسمت هایی که با مداد سایه زده ایم و ایجاد روشنایی از پاک کن استفاده می کنیم. ما در این فیلم آموزشی از پاک کن شارژی استفاده کردیم. پاک کن های شارژی قدرت بیشتری در پاک کردن دارند و سرعت بیشتری به کار شما می دهند.
پاک کن شارژی با توجه به تغییر نوک، برای سبک های مختلف نقاشی مثل پاستیل گچی، سیاه قلم و مداد رنگی بسیار مناسب و پر کاربرد است.
نکاتی مهم در تکنیک سیاه قلم:
در روند طراحی نقاشی سیاه قلم باید دقت داشته باشید، هنگام سایه سازی بیش از حد از پاک کن استفاده نکنید. پاک کردن بیش از حد نقاشی شما را لکه دار می کند و جلوه خوبی به کار شما نمی دهد.
قبل از شروع به کار دست های خود را بشویید، و از ارتباط مستقیم دست خود با سطح کاغذ یا مقوایی که نقاشی را بر روی آن می کشید خود داری کنید. چرا که ممکن است سطح طرح شما تیره رنگ شود.
با توجه به اینکه نقاشی سیاه قلم با طرح برداری از تصویر صورت می گیرد، تصاویری که برای طراحی انتخاب می کنید باید از کیفیت بالا و قابل قبولی برخوردار باشند.
سایه زنی روش های متفاوتی دارد و به صورت کلی می توان برای خلق یک اثر از تمامی این روش ها استفاده کرد. لازم به ذکر است شما هرچه قدرت و توان بیشتری داشته باشید در کنترل و نمایش ایده خود موفق تر خواهید بود.
دیدگاهتان را بنویسید